TS EN 13374 standardına uygun kenar koruma sistemi; ana korkuluk, ara korkuluk ve topuk levhası ya da ara koruma ve topuk levhası sistemlerinden birini içerisinde barındırması gereken ürünlerdir. Ana korkuluk ve topuk levhası için bu noktada temel ihtiyaçlar belirlenirken, bu ikisinin arasında dikkat çeken açıklıkta temel ihtiyaç unsuru için arama koruma ya da ara korkuluk sistemlerinden herhangi birinin tercih edilebileceğini ifade etmek gerekir.

Ara koruma sistemi olarak kullanılan bu ağlar, TS EN 1263-1 standardı ihtiyaçlarıyla uyum içerisinde olmalıdır. Bu noktada ağ sabitlemeleri, korkuluk sınıfları için geçerli olan TS EN 13374 standardında bulunan korkuluk sınıfları yükleme ihtiyaçlarını mutlaka karşılamalıdır. Ayrıca ağlar, gevşek olmayacak şekilde gerilmelidir. Buna bağlı olarak:

  • Ana korkuluk: Anar korkuluğun herhangi bir üst noktası ile çalışma yüzeyi kısmında oluşan dik mesafe en az 1000 mm olmalıdır. Ana korkulukların sürekli olması çok önemlidir. Ayrıca herhangi bir yatay boşluk 120 mm'den az olmalıdır,
  • Topuk levhası: Topuk levhasının herhangi bir üst noktası ile çalışma yüzeyi arasında bulunan dik mesafe ise en az 150 mm olmalıdır. Söz konusu olan topuk levhaları, çalışma yüzeyi ile arasında oluşan boşlukları önleyecek şekilde tasarlanmış olmalıdır. Bu noktada boşluk varsa bile, 20 mm çaplı bir kürenin içerisinde geçemeyeceği şekilde olmalıdır,
  • Arama koruma sistemi ya da ara korkuluk: TS EN 13374 standardında bulunan korkuluk sistemi ve bileşenlerinin ölçüleri Yapı İşlerinde İş sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği Ek-4 (A) Yüksekte Çalışma başlığında yer alan 6. Maddede bulunan değerlerle örtüşmekle beraber, bu standarttaki değerlerin çok daha detaylı olarak verildiği görülür.

Standarda Göre Kenar Koruma Sistemi Nasıl Olmalı

TS EN 13374 standardı kapsamında söz konusu olan geçici kenar koruma sistemleri; Sınıf A, Sınıf B ve Sınıf C olarak üç ayrı kategori altında incelenir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Sınıf A: Sınıf A koruması, yalnızca statik yüklemeler için direnç sağlayabilir. Korumaya dayanan ya da korumanın yan kısmında yürüyen her insana destek sağlama ve korumaya doğru yürüyen ya da düşen bir insanı toplu şekilde durdurma özelliğine sahiptir.

Sınıf A, 10 C'den daha küçük açılar için kullanılır. Korkuluk sisteminin kendisinin dikeyden çalışma yüzey kısmına doğru eğimi ise en fazla 15 C olmalıdır. Eğer bu noktada bir ara korkuluk varsa, boşluklar 470 mm çapı olan bir küreyi geçmeyecek şekilde boyutlara sahip olmalıdır. Eğer bir ara korkuluk söz konusu değilse ya da sürekliliği yoksa bu noktada korkuluk sistemi 250 mm çaplı bir küre içerisinden geçmeyecek şekilde ölçülendirilmelidir.

  • Sınıf B: Sınıf B koruma ise sadece statik yüklemelerde ve düşük dinamik etkilerinde direnç sağlayabilir. Korumaya dayanan ya da korumanın yanında yürüyen insanlara destek olmak ve korumaya doğru yürüyen ya da düşen insanı toplu şekilde durdurma özelliğine sahiptir. Ayrıca eğimli bir yüzeyden düşen ya da yuvarlanan insanı topluca durdurma özelliği de vardır.

Sınıf B geçici sistemlerde 30 C'den küçük açılardan düşme yüksekliği sınırlaması olmadan ya da 60 C'den küçük açılar için iki metreden daha az bir düşme yüksekliğinde kullanıma uygundur. 

Sınıf B korkuluk sistemlerinin eğim kısmı dikeyden çalışma yüzeyine doğru 15 dereceden fazla sapmaması gerekir. Sınıf B korkuluk sistemi, ayrıca üzerinde bulunan herhangi bir boşluktan 250 mm çaplı bir küreyi geçmeyecek şekilde ölçülendirilmesi gerekir.

  • Sınıf C: Bu koruma sisteminde dik eğimli bir yüzeyden kayan personelin düşmesinin önüne geçmek amacıyla güvenlik gerekliliklerine bağlanan ve yüksek bir dinamik kuvveti direnci sağlar. Ayrıca dik eğimli bir yüzeyden devrilen ya da kayan insanı topluca durdurabilir.

30 ile 45 C arasında oluşan açılarda düşme yüksekliği sınırlandırılması olmadan ya da 45 ile 60 C arasındaki açılardan beş metreden az düşme yüksekliklerinde kullanılmak üzere uygundur. Eğer bu açı 45 ve 60'dan büyükse ve düşme yüksekliği oranı da 5 mm fazla ise geçici kenar koruma korkulukları standart kapsamında değerlendirildiğinde kullanılmak için uygun değildir. Bu gibi durumlarda korkuluk sistemlerinin çalışma alanına çok daha fazla yaklaştırılarak düşme yükseklik oranı düşürülmeli ya da buna uygun bir korkuluk sistemi yapılmalıdır. Sınıf C korkuluk sistemi üzerinde bulunan herhangi bir boşluktan 100 mm çapı bulunan bir kürenin geçmesi mümkün olmamalıdır.

Geçici korkuluk sınıflandırması değerlendirildiğinde, sınıf A'da dinamik yükleme ihtiyacı yoktur. Standartta bahsedilen statik yüklemeleri karşılaması yeterlidir. B'de ise statik yükleme gereklerini karşılayacak şekilde tasarlanması beklenir. Ayrıca statik yükleme gerekliliklerinin yanında, çalışma yüzeyinin 200 mm üzerine kadar olan ve korkuluk boyunca devamlılığı sağlayan bir bölgede 1100 J'luk bir kinetik enerjiyi emme kapasitesine sahip olması gerekir. Daha yüksek alanda yer alan parçalarda ise 500 J enerjiyi emmesi beklenir.

Sınıf C'de ise statik bir yükleme gerekliliği bulunmaz. Sınıf C, çalışma yüzeyinin 200 mm üzerine kadar bulunan ve korkuluk süresince devam eden herhangi bir bölgede ise daha fazla kinetik enerji emme kapasitesine sahip olması beklenir. Daha yüksekte bulunan parçalar ise 500 J enerji emme gücüne sahip olmalıdır.

TS EN 13374 Standardı Nedir?

Günümüzde yapı işleri söz konusu olduğunda, TS EN 13374 standardına uygunluk belgesine sahip olan geçici kenar koruma sistemleri beklentileri karşılar niteliktedir. Bu durumda yapılan işe uygun olan sınıf ve tipte geçici kenar koruma sistemlerinin tercih edilmesi, sağlıklı bir koruma sistemine sahip olmayı sağlar. Buna bağlı olarak geçici kenar koruma sistemi üretiminde, üretici firmalar bu standartta uygun olduğundan dair belgeyi yapı alanında kullanılması planlanan sistem sınıfı ve tipini içine alıp almadığını mutlaka teyit etmesi gerekir. Geçici kenar koruma sistemleri, bu standarda uygunluk belgesinde daha öncesinde de belertilen sistem sınıfı ve tipine uygun olmayan alanlarda hiçbir şekilde kullanılamaz. Geçici kenar koruma sistemlerinin buna bağlı olarak çoğunlukla kullanıldığı alanlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Merdiven, baca, şaft, asansör aydınlatma boşlukları gibi çeşitli döşeme alanlarında süreksizlik ortaya çıkmasına neden olan boşlukların çevresinde,
  • Seviye farkından kaynaklı tehlike arz eden çalışma alanlarında,
  • Kalıp çalışmalarının yapılması gerektiği yerlerde ve çevresinde,
  • Kat merdivenlerinin kenar bölümlerinde,
  • Yapı elemanları arasında süreksizlik yapan pencere boşluklarında,
  • Kat döşeme kenarlarının yakın çevresinde kullanılır.

Bu sitemler, kullanım için uygun olmayan ya da daha etkili bir toplu koruma tedbiri sağlanması gereken yerlerde düşme gibi kazalara karşı koruma tedbiri sağlamak için ideal bir çözümdür.

Geçici kenar koruma sistemler, yüksek çalışma alanlarında iş güvenliği sağlayan çok önemli ekipmanlardır. Bu ürünlerin tedarik edildiği firma seçimi çok önemlidir. Kalite odaklı çalışma sistemi sağlayan bir firma, etkili koruma ile yapı inşaat gibi alanlarda kaliteli koruma sağlar. Dekosi, kenar koruma sistemlerini standartlara uygun üreten nitelikli bir firma olarak karşınıza çıkar. Uzun yıllardır sektörde nitelikli hizmetleriyle dikkat çeken Dekosi kalitesini deneyimlemek için web sitemizi ziyaret edebilir ve alanında uzman ekibimizle irtibata geçebilirsiniz.