İş sağlığı ve güvenliği, işyerlerinde çalışan bireylerin iş yerinde karşılarına çıkabilecek her türlü sağlık sorunu ve güvenlik riskini önlemek için oluşturulmuş, gereken tüm önlemlerin disiplinli bir yönetim sistemi çerçevesinde toplanmasıdır.

Bu sistem sadece çalışan bireylerin fiziksel güvenliğini değil ayrıca işyerinde meydana gelebilecek psikolojik ve sosyal risklerin de yönetilmesinde rol oynar. Tüm bunlarla beraber, sağlıklı bir çalışma ortamı için bazı temel amaçları bulunan bu sistem doğrudan işçinin dolaylı yoldan işverenin karşılaşabileceği risklerin azaltılması konusunda büyük rol oynamaktadır.

İş Sağlığı ve Güvenliğinin Amaçları

İş sağlığı ve güvenliğinin en temel amaçları arasında hiç şüphesiz ki çalışan bireylerin, işyerinde güvenliğini sağlamaktır. Bunun yanında işyerinde karşılaşabilecekleri riskleri en aza indirmek ve kazaların önlenmesi konusunda bu uygulama oldukça faydalı ve özel bir uygulamadır.

İş kazaları ve tercih edilen meslek dolayısı ile oluşabilecek meslek hastalıkları, hem çalışan hem de işletmeler için büyük bir dezavantaj ve mali kayıptır. Bu yüzden iş sağlığı ve güvenliğinin, hem çalışanların sağlığını korumak ve bununla beraber işletmenin faydalı ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak gibi temel bir görevi bulunmaktadır.

Bu durum uygulama, belli başlı kriterler üzerine kurulmuş ve etkin aynı zamanda da etkili bir şekilde hayata geçirilmiş bir uygulamadır. İş güvenliği ve sağlığı için en temel kriterleri merak edenler için aşağıdaki yazımız tam olarak bir yol haritası olacak ve size bu uygulama hakkında belli başlı fikirler verecektir. İşte iş güvenliği ve sağlığı uygulamasının temel kriterleri;

Önleyici Yaklaşım: İş güvenliği ve sağlığı uygulamasının temel ilkesi, çalışanlar için oluşabilecek iş kazaları ve meslek hastalıklarını en aza indirmek yada ortadan kaldırmaktır.

Sürekli Eğitim: İş sağlığı ve güvenliği uygulaması için sürekli eğitimler ayrıca bilgilendirmeler yapmak, her bireyin riskler hakkında bilinçlenmesini ve tehlikeleri fark etmesini sağlayacak ve kazaların önüne geçilmiş olacaktır.

Çalışan Katılımı: İş güvenliği ve sağlığı etkinliklerine, çalışanların katılması bilinçlenmeleri ve iş güvenliği bilinci kültürüne erişimlerini sağlayacaktır.

Yasal Uyumluluk: İş güvenliği ve sağlığı uygulamaları, yürürlükte yer alan tüm detaylı yasa ve yönetmeliklere uygun olmalıdır. Bu nedenle gerekli belgeler düzenli bir şekilde tutulmalıdır.

Sürekli İyileştirme: Bu uygulama sürekli olarak göz önünde bulundurulmalı ve iyileştirilmelidir. Çünkü risk değerlendirmesi oldukça önemli bulgular vermektedir.

İş Sağlığı Güvenliğinin Önemi

İş sağlığı ve güvenliği, sadece çalışanların değil işverenler içinde son derece önemli ve özel bir yere sahiptir. İş yerinde güvenli bir ortamda çalışmak ne kadar önemli ise, işveren şirket içinde işçisinin güvenliğini sağlamak oldukça önemlidir. Bu sayede çalışanların sağlık sorunları ve iş kazaları oldukça azalacak yada yok olacak buda işyerindeki verimliliği arttıracak ve çalışanların işyerinde büyük bir memnuniyet ile çalışmalarını sağlayacaktır.

Tüm bunların yanında sağlıklı ve konforlu bir çalışma ortamı, o işyerinde çalışan bireylerin moralini yükseltecek ve bu kriter ile doğru orantılı olarak motivasyonunu arttıracaktır. Buda işyerindeki genel performansın yükselmesini sağlayacak ve bu durum işyeri için olumlu sonuçlar doğuracaktır.

Bununla beraber iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmadığı durumlarda ise, iş kazaları ve meslek hastalıklarına açık kapı bırakılmış olacak buda hem çalışan hemde işveren için oldukça ciddi sorunların oluşmasını sağlayacaktır. Çalışacaklar için meydana gelecek herhangi bir sağlık sorunu yada kaza, iş gücü kaybına sebep olmakla beraber işveren kişi ve firmalar içinde hukuki sorunlar ve ciddi tazminat yükümlülüğüne neden olacaktır. Bu yüzden iş güvenliği ve sağlığı, bir işletmenin başarılı bir şekilde büyümesi ve sorunların gelişmesini azaltması yada yok etmesi açısından oldukça önemli ve özel bir yere sahiptir.

Son olarak iş güvenliği ve sağlığı uygulamasının belli başlı birçok özelliği bulunmaktadır. Bunlarda en bilinen ve göz önünde olanları ise şu şekildedir;

  • Risk değerlendirmesi
  • Çalışan Katılımı
  • Uzman Katkısı Sağlanması
  • Çalışan Bilgilendirme
  • Çalışan Eğitimi
  • Koruma Önleme Anlayışı
  • Çalışanlarda Olumlu Yönde Davranış Değişikliği Sağlanması

İş Güvenliği ve Sağlığı Ne İş Yapar ?

İş güvenliği ve sağlığının en temel ve bilinen görevleri şu şekildedir;

  • İşyerinde herhangi bir şekilde meydana gelebilecek kazaların ve sağlık sorunlarının önüne geçilmesi için önlemler alır ve personeli bilgilendirir.
  • Bu sistem sadece işçileri değil, işverenide korur ve verimli bir üretim gerçekleşmesini sağlar.
  • İşyerinde çalışanlar için riskleri azaltacak olan araç ve gereçlerin teminini sağlar.
  • İşyerindeki tüm makine ve teçhizatın, onarım ve bakımından sorumludur.
  • İşçilerin kullandıkları koruyucu kıyafetlerin kullanılmasında ve aynı zamanda işe yarar olup olmadığının tespit edilmesinde görevlidir.
  • İş güvenliği ve sağlığı için işvereni yazılı ve imzalı bir şekilde bilgilendirmelidir.
  • İş sağlığı ve güvenliği konusunda uzman olan kişiler, ortaya çıkan kazaların neden çıktığını raporlayarak tekrarlamaması için gerekli önlemleri almalıdır.
  • İşyerinin yasal olarak belirtilen kriterlere uyup uymadığını kontrol etmelidir.
  • İş güvenliği ve sağlığı uzmanı, gerekli tüm evrakları işyeri hekimi ile beraber hazırlayarak, işveren kimsenin onayına sunmalı ve gereken tüm afişleri çalışma ortamına asmalıdır.

İş Güvenliği ve Sağlığı Sisteminin İşletmelere Sağlayacağı Avantajlar

İş güvenliği ve sağlığı, karşılıklı olarak işveren ve işçi için oldukça önemli ve kritik bir yere sahiptir. Bu nedenle bu uygulamalara özen göstermek oldukça pozitif sonuçlar doğuracaktır. İşte iş güvenliği ve sağlığı uygulamasının, işletmelere sağlayacağı bazı avantajlar ise şu şekildedir;

Kaza Ve Hastalık Maliyetlerini En Aza İndirme: İş kazası ve meslek hastalıklarının önüne geçilmesi, işgücü harcamalarını azaltırken, sağlık harcamalarının da en aza indirgenmesini sağlayacaktır.

Yasal Uyumluluk ve İtibar Koruma: İş sağlığı ve güvenliği uygulaması, işletmelerin tüm yasal yönergelere uyum sağlamasına olanak tanıyacak bununla beraber itibarlarını koruyacaktır.

Çalışan Memnuniyeti ve Verimlilik: Güvenli bir işyeri çalışma ortamı, çalışan bireylerin moral ve motivasyonunu yükseltecek buda calisanlarin verimliliğini arttıracaktır.

İşyerinde ve Motivasyon Artışı: Sağlıklı ve aynı zamanda güvenli ve kaliteli bir çalışma ortamı, çalışanların moral ve motivasyonu üzerinde oldukça pozitif bir enerji yaratacak buda işyerindeki atmosferi değiştirecek ve olumlu yönde etkileyecektir.

Bu ve bunun gibi daha birçok avantajdan yararlanmak istiyorsanız, Dekosi web sitemizi ziyaret edebilir, yılların vermiş olduğu tecrübe ve güvenli çalışma sistemi ile iş güvenliği ve sağlığı alanında ciddi bir yol kat edebilirsiniz. Bununla beraber, A sınıfı ve B sınıfı koruma sistemlerimiz sayesinde, iş güvenliği ve sağlığı alanında sizlere katkıda bulunabilir bununla beraber hem sizin hem de çalışanlarınızın güvenliğini sağlayabiliriz. Sizlerde bizlerle iletişime geçerek, en doğru aynı zamanda güvenli çalışma ortamlarına sahip olabilirsiniz.