TS EN 13374 standartlarına göre üretilen geçici kenar koruma sistemleri, özellikle inşaat çalışmalarında iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılan ürünler olarak karşınıza çıkar. Geçici kenar koruma sistemleri ile şantiyenin temel aşamasından tamamlanma noktasına kadar geçen süreçte çalışan personellerin düşmesine karşı güvenli çalışma ortamı yaratır. Şantiye ortamında kullanılan kenar koruma bariyeri toplu bir koruma önlemi olarak dikkat çeker. Dekosi; inşaat sahalarında güvenliği üst düzeye çıkaran kenar koruma bariyerlerinin üretimini ve tedarikini gerçekleştiren profesyonel bir firmadır. Ayrıca dış cephe inşaat kenar koruması, merdiven korkulukları ve asansör önleri için kenar koruma sistemi çözümlerini sunmaya devam ediyoruz.
Yüksekte çalışma yapılan alanlarda çalışan personellerin düşerek zarar görmesinin önüne geçmek için geçici kenar koruma sistemleri kullanılır. İşçilerin güvenliğini sağlamak için bu kenar koruma bariyerlerinin standartlara uygun olması gerekir. Toplu olarak güvenliği sağlayan bu sistemler sayesinde güvenli bir çalışma ortamı yaratmak mümkün hale gelirken, olası kazaları en aza indirmek çok daha kolaylaşır.
Geçici kenar koruma sistemi satın alırken dikkat edilmesi gereken çok önemli bazı noktalar vardır. Kaliteli üretim ve kenar koruma bariyeri üretiminde kullanılan malzemeler bu noktada çok önemlidir. Tercih edilen kenar koruma sisteminin alt kısmında topukluk sacı olması, çerçeveli olması ve TS EN 13374 standartlarına uygun şekilde üretilmiş olması önemli detaylar arasında yer alır. Ayrıca ana korkuluk, ara korkuluk ve topuk levhası ya da ara koruma (çit, ağ vs.) sistemleri arasından bir seçim yapılması gerekir. Topuk levhası ve ana korkuluk gibi ürünlerde temek gereksinim duyulan özelliklerinden biri olarak ifade edilirken, söz konusu olan iki kavram arasında kalan açıklıklar 47 santimden fazla olmalıdır. Bu nedenle ara koruma ya da ara korkuluk (parmaklık, güvenlik ağı, çit vs) sistemlerinden hangisinin tercih edileceğinin mutlaka belirlenmesi ve buna uygun bir seçim yapılması gerekir.
Geçici kenar koruma sistemleri arasından bir seçim yaparken, sahte TS EN'li olan ürünleri tercih etmemek gerekir. Özellikle merdiven altı üretim yapan firmalar sahte TS EN'li geçici kenar koruma sistemlerini piyasaya sürdüğü için, ürün satın alırken üzerinde soğuk mühür olup olmamasına mutlaka dikkat etmenizde fayda vardır.
Ayrıca satın alınan geçici kenar koruma sisteminde kullanılacak ağların TS EN 1263-1 standardının ihtiyaçlarını karşılamalıdır. Diğer yandan ağ sabitlemeleri TS EN 13372 standardı içerisinde yer alan korkuluk sınıfları ile yükleme ihtiyaçlarını karşılayabilmelidir. Ayrıca bu ağların gevşekliğin önüne geçebilecek şekilde gerilmesi olmazsa olmaz kriterler arasında yer alır. Bu durumda dikkat edilmesi gereken diğer detaylar şu şekilde sıralanabilir:
- Topuk levhası: Topuk levhasının herhangi bir üst noktası ile çalışma yüzeyi arasında yer alan dik mesafenin en az 150 mm olması gerekir. Topuk levhaları, çalışma yüzeyi ile arasında kalan boşlukların önüne geçilebilecek şekilde üretilmelidir. Eğer öyle bir durumda bile boşluk varsa, 20 mm çapı olan bir kürenin geçmesinin mümkün olmadığı genişliklerin baz alınması gerekir,
- Ana korkuluk: Ana korkulukların herhangi bir üst kısmı ile çalışma yüzeyi arasında yer alan dik mesafe ise en az 1000 mm olmalıdır. Ana korkuluklar tasarım itibariyle sürekli olmalı ve herhangi bir yatay boşluk olduğunda 120 mm'den az olmasına dikkat edilmesi gerekir,
- Ara korkuluk ya da ana koruma sistemi: TS EN 13374 standartları içerisinde yer alan geçici kenar koruma sistemlerinin bileşen ölçüsü, Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği Ek-4 (A) Yüksekte Çalışma başlığının 6. Maddesinde ifade edilen değerlerle uyum içerisinde olmalı ve standart içerisinde belirtilen değerlerin çok daha detaylı bir şekilde verilmesi gerekir.
Geçici kenar koruma sistemlerinin malzeme sınıflandırılması da dikkat edilmesi gereken önemli detaylardan biridir. TS EN 13374 standardı kapsamında yer alan geçici kenar koruma sistemleri; Sınıf A, Sınıf B ve Sınıf C olmak üzere 3 ayrı sınıfa ayrılır. Buna bağlı olarak:
- Sınıf A: Sınıf A kenar koruması sadece statik yüklemelere karşı direnç gösterme özelliğine sahip olan ürünlerdir. Bu nedenle Sınıf A kategorisi, 10'dan küçük açılarda kullanıma uygundur. Korkuluk sisteminin kendisinin dikey olarak çalışma yüzeyine doğru eğimi ise 15'den fazla olması yanlış kabul edilir. Ancak bir ara korkuluk kullanılacaksa boşluklar 470 mm çaplı bir kürenin geçmesi mümkün olmayacak boyutlara sahip olmalıdır. Bir ara korkuluk hiç yoksa ya da sürekli değilse 250 mm çaplı bir kürenin geçmesini engelleyecek şekilde ölçülere sahip olmalıdır,
- Sınıf B: Bu koruma sistemi ise düşük dinamik ve statik yüklemelerde ortaya çıkan etkilere karşı direnç gösterme özelliğine sahiptir. Korumaya karşı dayanıklı olan ya da korumanın yanında yürüyen kişiye destek sağlama özelliği olan bu sınıf ile koruma sistemine doğru yürüyen ya da düşen insanı topluca tutabilir. Aynı zamanda eğimli olan bir yüzeyden düşen veya yuvarlanan insanı tam anlamıyla durdurabilir. Buna bağlı olarak Sınıf B, geçici 30'den küçük açılarda düşme yüksekliği sınıflandırması olmadan ya da 60'den küçük açılarda iki metreden az düşme yükseklikleri için ideal bir kullanıma sahiptir,
- Sınıf C: Bu koruma sistemi ise dik eğimli bir yüzeyden düşen ya da kayan personelin düşmesine engel olmak üzere ihtiyaca uygun bağlanan ve yüksek dinamik kuvvetlere sahip sistemlerdir. Dolayısıyla dik eğimli bir yüzeyden kayan ya da devrilme ihtimali olan bir insanı etkili şekilde durdurabilir.
Geçici Kenar Koruma Sistemlerinin Önemi
Geçici kenar koruma sistemleri, yapı inşaat sektöründe güvenli bir çalışma alanı yaratan çok işlevsel ürünlerdir. Bu ekipmanlar ile çalışan personellerin güvenli bir çalışma ortamında işlevini yerine getirmesi ve aynı zamanda projelerin sorunsuz şekilde ilerlemesi sağlanır. Bu kenar koruma ürünleri ile çalışanların aşağı düşmesinin önüne geçilir. Özellikle yerleşim alanlarında bulunan inşaatlarda yayaların güvenliğini koruma altına almak için tercih edilen bu ürünler, güvenliği sağlamak gerektiğinde büyük bir kurtarıcıdır.
Geçici kenar koruma sistemleri, yapı inşaatları başta olmak üzere birçok aktif çalışma ortamının bulunduğu yerlerde iş ve işçi sağlığını güvence altına almak ve boşlukların doldurularak belirsiz yüksekliklerde güvenilir bir çalışma elde etmek amacıyla kullanılır. Yapılan inşaat aşamasında geçici kenar koruma sistemlerine yer vermek düşme ve zarar görme riskini tamamen ortadan kaldırmasa bile, potansiyel olarak risk taşıyan çalışma alanında daha güvenilir bir alan yaratır. Çok hafif yaralanmalarla sonuçlanma ihtimali olan olası iş kazaları, işçi güvenliğini sağlamak için gereken önlemlerin alınmaması durumunda ölümle bile sonuçlanabilir. Dolayısıyla işçilerin zarar görmesinin önüne geçerek inşaat sürecinin tamamlanmasını sağlamak, nitelikli geçici kenar koruma sistemlerini tedarik etmekten geçer.
Yüksek ve riskli çalışma ortamında güvenlik önlemler, inşaat alanında yapılan çalışmaları sürdürmekle görevli olan çalışanların hayati güvenliğini sağlar. Ayrıca alan dışında bulunan diğer kişilerde herhangi bir kazada olumsuz etkilenmekten kurtulabilir. İş ve işçi sağlığı ile güvenli alan oluşturmak konusuna çok önemli olan geçici kenar koruma sistemlerine mutlaka öncelik verilmelidir. Geçici kenar koruma sistemlerinin üretimlerinde her zaman uluslararası standartları göz önünde bulundurarak üretimler yapan Dekosi; yüksek güvenlik ile tam koruma sağlayan çalışma sistemi ile geçici kenar koruma bariyerlerinde kaliteli ürünlere çok kolay bir şekilde ulaşmanızı sağlar. Bu konuda her açıdan akılcı ve uzun vadeli çözüm önerileri sunan firmamız aracılığıyla toplu koruma tedbirleri ile alakalı detaylı bilgi sahibi olmak için müşteri destek ekibimizle hemen iletişime geçebilirsiniz.
Geçici Kenar Koruma Sistemlerinde Dekosi Kalitesi
Geçici kenar koruma sistemleri; özellikle çalışma yoğunluğunun olduğu ve bakım/onarım gibi büyük çaplı çalışmalarda inşaat alanlarında ve büyük endüstriyel faaliyetlerde çalışanların düşmesine engel olarak koruma ürünleri olarak karşınıza çıkar. Böyle yerlerde çalışan personellerin, kenar boşluklardan bir anda düşebilme ihtimali her zaman için vardır. Bu düşmeler büyük yaralanmalarla sonuçlanabildiğinden, kullanılan geçici kenar koruma sistemleri riskleri en aza indirip çalışanların güvenliğini sağlamak için etkili ürünler olarak tercih edilmesi gerekir. Aksi takdirde yapı inşaat alanlarında istenmeyen kazaların yaşanması kaçınılmaz olabilir.
Geçici kenar koruma sistemleri günümüzde birçok farklı tipte ve özellikte üretilen çok fonksiyonel ürünlerdir. Uzun vadede güvenliği sağlamak için tercih edilen geçici kenar koruma sisteminin malzemesine dikkat edilmesi çok önemlidir. Bu yüzden bahsi geçen sınıflandırma özellikleri analiz edilmeli ve bariyerin kullanılacağı alanın ihtiyacına uygun kenar koruma sistemlerinin tedarik edilmesi gerekir. Dekosi; geçici kenar koruma sistemi üzerinde her zaman yüksek kalitede üretimler yapan bir firma olarak rakiplerinden hep önde olmayı başarmıştır. Firmamızın ürettiği tüm geçici kenar koruma sistemlerinde ve diğer ürün seçeneklerinden TS EN 13374 standartları göz önünde bulundurulmuştur. Dolayısıyla inşaat yapı sektöründe çalışan personeller için güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı yaratmak kolaylaşmıştır.
Dekosi ile geçici kenar koruma sistemlerinde kaliteyi deneyimlemek için alanında uzman kadromuz ile beraber yapılan proje yönetimi, tasarım ekibi ve lokal yöneticilerle beraber sürekli iletişim halinde olunur. Düşme riski bulunan alanların ihtiyacına yönelik projelendirme ile ilk aşamada bu tehlikeli alanları tespit eden firmamız çalışanları, gereken önlemleri eksiksiz bir şekilde alabilmek için müşteri ile ortak bir karar verir. Sonrasında ise profesyonel anlamda geçici kenar koruma sistemi üretimine başlanır. Geçici kenar koruma sistemi tedarikinde Dekosi kalitesini yaşamak ve uzun vadede iş sağlığı ve işçi güvenliğini temin etmek için hemen web sitemizi ziyaret edebilir ve ihtiyacınıza uygun ürünleri cazip fiyat seçeneklerinde satın alabilirsiniz.